Domain adresi nedir? Domain diğer adı ile alan adı hatırlanması zor olan Ip adresleri yerine hatırlanması kolay kısa ve öz isimlendirmeler ile internet geliştiricileri tarafından ortaya çıkarılmıştır. Web siteniz için seçtiğiniz ismin; .com, .net gibi bir uzantıyla kullanılan haline alan adı ya da Domain denmektedir.
Alan Adı ya da Domain için yapılabilecek en doğru tanımlardan biri de “sitenizin adı ve adresi” şeklinde yapılan tanım olacaktır. Bir kullanıcı web sitenize alan adınız üzerinden ulaşır.
Örnek olarak; www.yandex.com, www.google.com, www.salinus.com burada yandex.com, Google ve Salinus kısımları site adı ve uzantısından oluşan bölümü Domain olarak adlandırılır.
Domain Ne İşe Yarar?
Domainler olmasaydı Google’a bir kullanıcı bir web sitesini aratacağı zaman arama motoruna 64.245.164.255 gibi bir sayı yazacaktı. Gördüğünüz gibi bu tarz bir sayıyı akılda tutmak elbette zor olacak ve yanlış yazılan her rakam sizi farklı bir web sitesinin IP adresine yönlendirecekti. Bundan dolayı Domain alan adı son derece hayat kolaylaştıran web site isimlendirme yöntemidir.
Peki sizce iki ayrı web sitesinde aynı Domain ismine sahip olabilir mi? Elbette hayır internet ortamında web siteniz için bir Domain alan adı alacaksanız daha öncesinde hiçbir şekilde kullanılmamış bir alan adı almanız gerekmektedir. Yani bu da demek oluyor ki her benzersiz Domainler; IP (Internet Protocol Address) numarası denen uzun ve hatırlaması zor sayılara karşılık gelir.
- Domain Uzantıları
Alan adını yani Domaini IP adresine dönüşmesini sağlayan ise DNS ( Domain Name System) dir. DNS sayesinde kullanıcı herhangi bir İnternet sitesine gireceği zaman IP adresleri ile bağlantı kurar.
Örnek, Salinus.com alan adını IP adresine çevirir (64.245.157.553). Bu işlem arka tarafta birkaç milisaniye içerisinde gerçekleşmektedir.
Domain Adres Nasıl Kiralanır?
Domain kiralama işlemi oldukça kolaydır ve herhangi bir teknik bilgi gerektirmez. Domain kiralama diyoruz çünkü Domainler belirli bir zaman boyunca kiralanır ve satın alınamaz. Kiralama işlemini devamlı kılmak için ise yılda bir defa güncellemek gerekir.
Domain almak için ilk olarak yapmanız gereken alacağınız olan Domain isminin daha önce alınıp alınmadığını kontrol etmek olacaktır. Domain hostinger alanında pek çok farklı firma bulmak mümkün bu firmalar arasında bir seçim yapabilir ve Domaininizi kiralayabilirsiniz.
Domain seçimi yaparken hizmet sektörünüz ile alakalı olmasına son derece özen göstermenizi öneririz. Özellikle marka bilinirliğine yüksek ölçüde katkı sağlayan Domainler kesinlikle hizmet sektörünüzü anımsatacak, yakın anlamlı bir isimden oluşması aynı zamanda arama motorları tarafından web sitenizin sıralamasına katkı sunacaktır.
Domain alma işlemi beraberinde bir Hosting paketini de satın almanızı gerektirir. Hosting paketleri içerisinde sunulan ücretsiz e-mail hesapları da firmanızın daha profesyonel olmasına katkı sağlayacaktır. Örneğin, bilgi@salinus.com gibi web sitenizin adından oluşan bir görünüm daha profesyonel görünmenizi sağlayacaktır. Hosting ile alakalı tüm detaylı bilgiye Hosting Nedir? Hosting Ne İçin Kullanılır? Yazımız üzerinden ulaşabilirsiniz.
- Domain Bölümleri
Domain Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Herkes bir Domain seçebilir ancak herkes iyi bir Domaine sahip olamaz. İyi bir Domaine sahip olmak için öncelikle dikkat etmeniz gereken belirli birtakım unsurlar vardır. Rehber başlığımız ışığında dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsedeceğiz.
Hizmet sektörünü en iyi şekilde anlatan yüksek arama hacimlerine sahip anahtar kelimelerinden yararlanın.
Seçeceğiniz alan adının akılda kalıcılığı yüksek olmasına özen gösterin.
Uzun süre kullanacağınız bir alan adı seçmenizi öneririz. Sonradan alan adınızı elbette değiştirebilirsiniz ancak bu durum web sitenizin arama motorları tarafından sıralamanıza kötü etki etmesine sebep olacaktır.
Subdomain Nedir?
Subdomain nedir? Subdomainler, ana Domain altında farklı ya da aynı name server’larda barındırılan alt alan adlarıdır.
Örnek; blog.salinus.com, mail.salinus.com gibi vs. Bu örnekten de anlaşılacağı gibi ana Domain salinus.com’dur. Diğer adlar ise Subdomainler alan adı altında açılmış farklı ürün veya hizmetleri temsil eden sayfalara verilen asıl addır.
Unutmamak gerekir ki; Domain olmadan subdomain tek başına bir şey ifade etmez. Bir Domain satın almadan subdomain de satın alamaz ve web adresleri oluşturamazsınızUzun süre kullanacağınız bir alan adı seçmenizi öneririz. Sonradan alan adınızı elbette değiştirebilirsiniz ancak bu durum web sitenizin arama motorları tarafından sıralamanıza kötü etki etmesine sebep olacaktır.
Rehber yazımızın sonuna geldik ve kısaca bir özetlemek gerekirse; İyi bir Domain, harika bir başlangıç yapmanız ve dijital dünyada gücünüzü artırmanız için oldukça önemlidir.