DHCP Nedir? Ne İşe Yarar?

admin

1 Kasım 2021

DHCP nedir? Dynamic Host Configuration Protocol (Dinamik Host Yapılandırma Protokolü), DHCP sunucusu dinamik ana bilgisayar yapılandırma protokolünün tanımıdır.

IP adreslerinin hızlı, otomatik ve aynı zamanda merkezi yönetime imkan sunan bir protokoldür. DNS, NTP gibi ağ hizmetlerinin ve UDP veya TCP’ye dayalı herhangi bir iletişim protokolünün kullanımına dinamik olarak izin verir. Bir Network’ta ne kadar fazla elle girilmesi gereken parametre varsa hata yapılma oranı da o kadar yüksek olacaktır.

Örneğin, düzgün bir planlama yapılmadığı zaman IP çakışması ortaya çıkabilir. Tüm ayarların elle yapılması pek çok hatayı beraberinde getireceği için DHCP bu hataların önüne geçerek dinamik bir şekilde ağın yönetilmesini sağlamaktadır.

DHCP sunucusu benzersiz IP adresleri üretir ve diğer ağ bilgilerini otomatik olarak yapılandırır. Örneğin, Evlerimizde kullandığımız bir modem sayesinde internet’te bağlanırız. Modem aracılığı ile internet’te bağlanan her cihaz için bir IP yapılandırması yapmak zorunda kalmayız. Modem her cihaz için otomatik olarak IP yapılandırmasını gerçekleştirecektir. Peki bu nasıl çalışır? Bunu yapmak için, bir cihaz (istemci) bir yönlendiriciden (hosttan) IP adresi ister. Ardından host, istemcinin ağda iletişim kurabilmesi için kullanılabilir bir IP adresi atar.

IP Nedir?

IP adresini gene olarak tanımlamak gerekir ise, internetteki ve yerelde bulunan ağları tanımlayan benzersiz adreslerdir diyebiliriz. IP adresi cihazlar arasında bilgi alışverişini sağlayan önemli bir tanımlayıcıdır. IP adresleri konum bilgileri içerir ve cihazları internet ortamında erişilebilir kılar. Kısaca farklı bilgisayarlar, yönlendiriciler ve web siteleri arasında ayrıştırma yapmak için kullanılır. İp adresi, 4 oktet’den oluşan her bir okteti 8 bit olan sayılardır. Örnek bir IP adresi; 17.245.159.2 şeklinde olabilir. IP adreslerini iki farklı kategoride inceleyebiliriz. Bunlar; Dinamik IP ve Statik IP’dir.

Dinamik IP Nedir?

Dinamik IP adresleri adından anlaşılacağı üzere otomatik olarak düzenli bir şekilde değişen IP türüdür. ISS’ler geniş bir IP adresi havuzu satın alır ve her IP adresini otomatik olarak müşterilerine atar. Düzenli periyotlarda yeniden IP atar ve eski IP adreslerini diğer müşteriler için kullanılmak üzere havuza geri koyarlar. Dinamik IP güvenlik açısından avantajlıdır. Düzenli periyotta değişen IP adresleri suçluların ağ arayüzüne girmelerini zorlaştırır.

Statik IP Nedir?

Dinamik IP adreslerinin aksine, statik adresler sabittir. Bir ağa atanan IP adresi değişmeden aynı kalır. Statik IP kullanımı pek çok işletme ve kişiler tarafından kullanılmaz. Ancak kendi sunucularını barındırmayı planlayan işletmeler için Statik IP kullanımı önemli bir konudur. Kendi sunucusunu barındırmayı planlayan işletmelerin statik IP adresi kullanmalarındaki amaç ise sahip oldukları web sitelerinin ve e-posta adreslerinin tutarlı bir IP adresine sahip olmasını sağlamasıdır.

DHCP Sunucusu (DHCP Server) Nasıl Çalışır?

DHCP sunucusu benzersiz IP adresleri üretir ve diğer ağ bilgilerini otomatik olarak yapılandırır. Yani DHCP sunucusu birbirinden benzersiz farklı IP’ler üreterek cihazların bağlantıları için gerekli olan tüm yapılandırma ayarlarını da otomatik olarak doldurur.

DHCP etkin istemciler, bir ağa bağlandıklarında DHCP sunucusuna bir istek gönderir ve bağlı oldukları yerel ağ için ağ yapılandırma bilgilerini ister. Bir cihaz, genellikle, ön yüklemeden hemen sonra bu bilgi için bir sorgulama yapar.

DHCP sunucusu, bir ağ yöneticisi tarafından önceden belirlenmiş IP yapılandırma bilgilerini sağlayarak cihaz isteğine yanıt verir. Bu, belirli bir IP adresinin yanı sıra tahsisin geçerli olduğu bir süreyi ifade eder. Bir atamayı yenilerken, DHCP istemcisi aynı parametreleri ister ancak DHCP sunucusu, yöneticiler tarafından belirlenen ilkelere dayalı olarak yeni bir IP adresi de atayabilir.

DHCP Hangi Sistemlerde Bulunur?

DHCP sunucusu, Switch, XDSL Modem, Firewall Cihazlar, Linux İşletim Sistemi ve Windows İşletim Sistemi gibi pek çok cihaz ve sistemde DHCP sunucuları mevcuttur.

DHCP Sunucusu Kullanmanın Yararları?

DHCP’yi kullanmanın birçok yararı vardır. DHCP bir ağa bağlanan herhangi bir bilgisayarın ya da cihazın o ağda iletişim kurabilmesi için gerekli olan yapılandırmaları otomatik olarak gerçekleşmesini sağlar.

DHCP server, ağ yöneticilerinin, LAN veya WAN tarafında bir ağ içerisinde aygıtlar eklenmesini veya taşınmasını kolaylaştırır.

DHCP, Sembolik hataları veya bir IP adresinin aynı anda birden fazla bilgisayara atanmasının önüne geçerek adres çakışmaları gibi yapılandırma hatalarının en aza indirilmesini sağlar.

301 yönlendirme nedir? Nasıl yapılır? Rehber yazımıza da okumanızı tavsiye ederiz.

Published On: Aralık 10th, 2021 / Categories: Rehber /