WordPress SEO Nasıl Yapılır?

admin

1 Kasım 2021

wordpress-seo

WordPress nedir? Ne İşe yarar? WordPress 2003 yılında iki arkadaşın çalışmaları sonucu ortaya çıkan açık kaynak kodlu içerik yönetim sistemidir. WordPress’i en çok kullanılır kılan ise hiçbir kod bilgisi gerektirmeden binlerce tarzda tema ile web sitesi oluşturulmasına imkan tanımasıdır.

Bugün bir WordPress tabanlı bir web sitesine kolaylıkla sahip olabilirsiniz. WordPress, internet ortamındaki tüm sitelerin %35’ine güç veren bir platformdur. Hatta dünyanın en büyük sitelerine dahi güç veren WordPress küresel devler içinde tercih sebebi olabiliyor. Bu denli yaygın kullanıma sahip WordPress’i en çok kullanılabilir kılan ise basit ve kolay kullanımlı olmasıdır. Aynı zamanda ulaşılır bir WordPress destek ekibin olması da tercih sebebi olmasını artırmaktadır.

WordPress SEO Nedir?

WordPress tabanlı web sitelerin ana mantığı aslında kullanıcı dostu olmalarıdır. Dünya üzerinde bakıldığında her üç web sitesinden birinin WordPress tabanlı olduğunu söyleyebiliriz. WordPress SEO dostu ve birçok kişinin kolaylık tecrübe edindiği bir altyapıdır.

Peki WordPress alt yapısına sahip bir web sitesine sahip olmak demek arama motorlarında iyi sıra elde edeceğiz anlamına mı geliyor sizce? Elbette hayır bunun için SEO çalışmaları yapmanız gerekiyor. Bu konu hakkında derin bilgilere sahip olmak ve hangi tekniği nasıl uygulamanız gerektiği son derece önemli.

WordPress’in diğer altyapılara göre SEO açısından güçlü bir silah olduğunu bilmelisiniz. Yani siz SEO için çaba sarf ettiğinizde WordPress tabanlı web siteleri sizi arama motoru sıralamalarında bir hayli mutlu edecektir. Yapmanız gerekenler oldukça basit. SEO adımlarını dikkatli adımlarla uygulamak ve arkanıza yaslanıp web sitenizde SEO’nun gücünü hissetmek.

Bu rehber yazımızda WordPress tabanlı web sitenizin arama motorları tarafından nasıl düzgün bir şekilde optimize edeceği hakkında ipuçlarını sizlerle paylaşıyor olacağız.

SEO Uyumlu Tema Seçimi

WordPress tema seçimi aslında en önemli konular arasında olup oldukça seçici davranılması gereken bir durumdur. WordPress yönetici panelinde binlerce ücretsiz tema bulunmaktadır. Bu temaların her biri SEO dostu olduğunu iddia etse de aslında durum tam tersine olabilmektedir. Bundan dolayı tema seçiminde bulunurken dikkatli ve seçici olmanızda fayda olacaktır.

Gösterişli ve fazla havalı olmasından çok kullanıcıya iyi deneyim sunacak tema seçiminde bulunabilirsiniz. WordPress’in sunduğu ücretsiz temaları kullanmak istemiyor ve daha farklı tema seçimlerinde bulunmak istiyorsanız ücretli tema satın alabilirsiniz. Bunun için size önereceğimiz en iyi internet sitesi themeforest, bu web sitesinden binlerce farklı yapıda tasarlanmış tema bulmanız mümkün.

SEO Eklentisi Yükleyin

Eklentiler nedir? Önce bir bunu açıklamak istiyoruz. Eklentiler sitenize eklemek istediğiniz herhangi bir özelliği veya işlevleri temsil eden kod parçacıkları şeklinde tanımlayabiliriz.

SEO eklentisi web sitenizin optimize edilmesine yardımcı olacaktır. Bundan dolayı SEO eklentisi yüklemeniz gerekmektedir. Ücretsiz olarak sunulan ve size önereceğimiz eklenti;

  • Yoast SEO (yoast seo nedir? Hiç kod yazmadan web sitenizin arama motorları için optimize edilmesini sağlayan WordPress tarafından kullanılan ücretsiz bir eklentidir).
  • All in One SEO Pack

Burada dikkat etmeniz gereken husus her aklınıza gelen eklentiyi yüklememenizdir. Eklenti yüklemek web sitenize fayda sağlayacağı gibi büyük zararlarda verebilir. En önemlisi güvenlik açığına neden olur. Elinizden geldiğince az eklenti kullanmaya gayret edin.

Örneğin bir Analytics kodunu bir eklenti ile yüklemeyi değil de manuel bir şekilde header. php dosyasının içerisine eklemeniz doğru olacaktır. İleride tema güncellenirken header. php dosyasına yazılan kodların silinmesini istemiyorsanız yapacağınız en garanti çözüm ise child tema oluşturup bunun functions. php dosyasında güncelleme yapmak en doğrusu olacaktır.

Tercih Edilen Alan Adını Seçin

Alan adı tercihi SEO üzerinde etkili değildir ancak Google için oldukça önemlidir. Eğer alan adınızı www olarak seçmezseniz Google web sitenizi farklı URL olarak tanımlayacaktır. Bunu nasıl kontrol edebileceğinizi için rehberimizi takip edin.

WordPress yönetici paneline giriş yapın ve Ayarlar > Genel ayarlar. Burada tercih ettiğiniz alan adını seçebilirsiniz.

seo-alan-adı-secimi

Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise SSL sertifikasıdır. Web sitenizi mutlaka HTTPS kullanarak çalıştırmanız gerekmektedir.

Web Sitenizin Görünürlüğünü Kontrol Edin

WordPress size arama motorlarının web sitenizi dizine eklenmesi hakkında bir seçenek sunar. Bu seçeneği işaretlemeniz durumunda web siteniz arama motorlarında dizine eklenmeyecektir.

arama-motoru-dizine-ekleme

Link Yapısını Kontrol Edin

WordPress SEO çalışmalarında SEO uyumlu URL yapısı kullanmanız gerekmektedir.

WordPress yönetim paneline giriş yapın ardından Ayarlar> Kalıcı Bağlantılar kısmına tıklayarak link yapısını kontrol edin. SEO dostu bir yapı kullanmak istiyorsanız “Yazı İsmi” seçeneği seçeneğini işaretlemenizi öneririz.

seo-link-yapisi

Sayfaları ve İçerikleri Optimize Edin

WordPress SEO temel bilgilerinden sonra yapacağınız ilk iş web sitenizde bulunan sayfaların ve yazıların optimize edilmesidir. Web sitenizi arama motorlarında bir üst seviyeye taşımak için oldukça önemli bir adımdır.

İçerikleriniz İçin Anahtar Kelime Analizi Yapın

Anahtar kelime araştırması kilit noktanız olacak çalışmalardır. Her projede olduğu gibi WordPress tabanlı web siteleri içinde olmazsa olmazdır. Web sitenizi araştırdığınız anahtar kelimelere göre optimize edebilirsiniz. Bu sayede zamanla organik trafik elde ettiğinizi gözlemleyeceksiniz.

Anahtar kelime analizi yapmak için pek çok araç bulunmaktadır. En basitinden reklam verdiğiniz Google ADS üzerinden Planlama> Anahtar Kelime Planlayıcısı kısmından anahtar kelime fikirleri elde edebilirsiniz. Bunun dışında SEMrush aracını önerebiliriz.

Özgün İçerikler Oluşturun

Her sayfada birbirinden benzersiz özgün içeriklerin olmasına özen gösterin. Araştırmış olduğunuz anahtar kelimeleri yazı içerisine yedirin ve içeriklerinizi web sitenizde yayınlayın. Çok fazla anahtar kelime kullanıyor olmanız SEO uyumlu içerik oluşturduğunuz anlamına gelmez tam aksine bu hem kullanıcı üzerinde kötü etkiler yaratır hem de arama motorlarının web sitenize anahtar kelime kalabalığından dolayı düşük puanlar vermesine sebeb olur.

Başlık Etiketleri ve Meta Açıklamalar Oluşturun

Başlık etiketi ve meta açıklamaları henüz web sitenize tıklamamış ancak tıklamak üzere olan kullanıcıların web sitenizin ne hakkında hizmet verdiği hakkında bilgi sahibi olmasını sağlar. Genellikle önemli bir sırlama faktörü olarak değerlendirilen başlık etiketleri kullanımında dikkatli ve hassas olmanızı öneririz. Meta açıklamalarını yazarken ise her sayfanın kendisine has meta açıklamasının olduğuna özen gösterin.

Meta açıklamaları en fazla 160 karakter uzunluğunda olması önerilmektedir. Meta açıklamalarını yazarken ilgili sayfa veya ürün hakkında detaylı bilgi vermeyi ve kullanıcıda merak uyandırmayı sağlamanız son derece önemlidir.

Görselleri Optimize Edin ve Görsellere Alt Metin Ekleyin

Bir blog yazısı yazarken dahi yazı içerisinde en az birtane ilgili görsel dosyasını bulundurmaya gayret edin. Görsellerde arama motoru sıralamalarında en az içerikler kadar önemlidir. WordPress medya yüklerken görsel isminin /ekran8934.jpg olması yerine /seo-ajans. jpg/ kullanmanız daha iyi olacaktır.

Bir görsele alt metin eklemeniz de SEO açısından oldukça önemlidir. Burada dikkat etmeniz gereken ise alt başlığın görseli ifade eden bir metin olması gerektiğidir.

seo-gorsel-alt-metin-ekleme

Son Olarak Sitenizin Hızını Kontrol Edin

Site hızı çok önemlidir. Yavaş ve hantal bir siteyi ne bir kullanıcı sever ne de arama motorları. Yavaş ve hantal olan bir web sitesi özellikle Google’ın en sevmediği durumlar arasındadır. Bundan dolayı yavaş bir web sitesine vakit ayırmayı sevmez ve bunu kullanıcı karşısına çıkarmaz. Kullanıcı karşısında geçse dahi kullanıcı web sitesini yavaşlığından dolayı kısa sürede siteyi terk edecektir. Bundan dolayı Google SEO çalışması yaparken hızlı açılan web sitesine sahip olmanız gerekmektedir.

WordPress hızlandırma için aşağıda sıralanan kriterlere sahip olduğunuza dikkat etmenizi öneririz.

  • Kaliteli bir hosting servisi
  • Cache kullanımı
  • Kaliteli tema kullanımı
  • Optimize edilmiş görseller web sitenizin iyi bir hız performansına sahip olmasını sağlar.

Web sitenizin hızını test edebileceğiniz ücretsiz araçlar:

  • Pagespeed Insights
  • Google Web Master Tools

Sonuç

WordPress tabanlı bir web sitesi kullanıyorsanız SEO açısından şanslısınız demektir. Yukarıda belirtmiş olduğumuz ipuçlarını takip ederek web sitenizin performansını artırabilirsiniz. Bu sayede arama motorlarında görünürlük elde edecek ve organik bir trafiğe sahip olacaksınız.

WordPress Seo Performansınızı Yükseltmek İçin Sizinleyiz!

SEO firması olarak WordPress sitenizin profesyonel bir şekilde SEO kriterlerine uygun bir şekilde analiz ediyoruz. Düzenlemeler için gerekli aksiyonları alıyor ve arama motorlarına dost olabilecek nitelikte web sitenizi en baştan inşa ediyoruz.

Kurumsal markanızı Google’da üst sıralara çıkarmak için gelişmeleri yakından takip ediyor ve maksimum ölçüde performans elde etmenizi sağlıyoruz. Aylık veya yıllık olarak SEO analiz raporu sunarak sizi yapılan çalışmaların performansları hakkında bilgilendiriyoruz.

Profesyonel SEO ajansımızda tecrübeli iş arkadaşlarımız ile tüm istek ve ihtiyaçlarınızı karşılamak için sabırsızlanıyoruz. Şimdi WordPress Seo ile web sitenizi tarik yarışında yükseltmeye ne dersiniz?

Published On: Kasım 5th, 2021 / Categories: Rehber, WordPress /