Sitemap (Site Haritası) Nedir?

admin

1 Kasım 2021

Sitemap.xml Nedir? Site haritası olarak bilinen sitemap, bir web sitesi içerisinde bulunan tüm içerikleri ve bağlantıları arama motorlarına ileten XML dosyasıdır. Sitemap.xml dosyası içerisinde web sitesini adım adım arama motorlarına tarif eden URL’ler bulunmaktadır. Bunu yol gösteren bir navigasyona benzetebilirsiniz. Adım adım hangi yolun izlenmesi gerektiği hakkında detaylı bilgi sağlayan site haritasının sağladığı en büyük avantaj arama motorları tarafından taranma gezinme hızıdır. “Nasıl yani, sitemap olmayan web sitelerinde arama motorları gezinmiyor mu yani” diye sorabilirsiniz.

Sitemap olmayan web sitelerinde Google elbette geziyor ancak gezerken kafasına göre kendi kendine web sitesini taramaya başlıyor. Oysa bir sitemap hangi içeriğin yeni eklendiğini, nelerin güncel olduğu, öncelik olarak hangi sayfayı taraması gerektiği yada taramaması gerektiği hakkında arama motorlarına direktif verecektir.

Arama Motoru Optimizasyonu diğer adı ile SEO’da amaç en hızlı şekilde kullanıcı karşısına çıkmak ve doğru kullanıcıya ulaşmaktır. Bundan dolayı Sitemap SEO’nun dostudur diyebiliriz. Sitemap sayesinde arama botlar web sitesine geldiği zaman tarayabileceği hızlı bir dosyaya ulaşır ve sitenin içeriği ve yapısını saniyeler içerisinde öğrenmesini sağlar. Bu sayede ritmi oldukça yüksek olan dijital dünyada web site içerikleri hızla taranacak ve kullanıcı karşısına kolay bir şekilde çıkılmış olacaktır.

Site Haritası Biçimleri

Google, farklı site haritası biçimlerini desteklemektedir. Bunlar:

  • XML
  • RSS, mRSS ve Atom 1.0

XML

Biçimi Sitemap XML en genel ve en sık kullanılan sitemap biçimidir. Aşağıda, basit bir XML site haritası verilmiştir:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"? > <urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9"> <url> <loc>http://www.salinus.com/new.html</loc> <lastmod>2021-12-05</lastmod> </url> </urlset>

RSS, mRSS ve Atom 1.0

RSS ve Atom haber içerikli web siteleri tarafından kullanılan sitemap biçimidir. Özet akışı içeren bir blog veya haber sitesine sahipseniz URL’lerinizi oluşturarak gönderebilirsiniz.

mRSS Web sitesinde bir video içeriği hakkında Google’a detaylı bilgi verilmek istenir ise sitemap mRSS biçimi kullanılır.

Site Haritası Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

  • Tutarlı, tam URL’ler kullanın. URL’lerin düzgün bir biçimde kullanılması önemlidir. Örneğin, site adresi https://www.salinus.com/ adresindeyse URL’yi https://salinus.com/ biçiminde (www olmadan) belirtmeyin.
  • Site haritasını kök dizininde yayınlayın.
  • Google’a bir URL’nin alternatif dil sürümleri hakkında bilgi verin.
  • Site haritası dosyalarının UTF-8 olarak kodlanmış olmasına dikkat edin. Büyük site haritalarını küçük site haritalarına ayırın: Site haritası, 50.000 URL içerebilir ve sıkıştırılmamış halde 50 MB’ı aşmamalıdır. Site Haritaları hakkında daha detaylı destek almak için Google’n yardım merkezini ziyaret edebilirsiniz.

Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

     Sitemap ekleme

Sitemapxml oluşturma aşamasında iki farklı yol vardır. Bu yollardan biri hazır altyapı siteleri olan CMS(Content Management System) yapıları için kullanılan basic eklentiler. Bir diğeri ise manuel olarak eklenilen sitemap işlemidir. Peki manuel olarak bir site haritası nasıl oluşturulur? Bu işlem CMS alt yapısına sahip olmayan web siteleri için uygulanır.

Manuel olarak sitemap oluşturmak için tek yapmanız gereken “mysitemapgenerator” web sitesine girmek. Bu aşamadan sonra açılan sayfada sitenizin domain bilgisini girerek tüm sayfaların taranmasını beklemek olacaktır. Bu işlem sonucunda karşınıza sitenize ait bir URL haritası çıkartılacaktır. Bu aşamadan sonra tek yapmanız gereken dosyayı indirmek ve kök dizine eklemektir.

WordPress’e Site Haritası Nasıl Eklenir?

WordPress Content Management System gibi web sitesi kullanılıyor ise sitemap. xml oluşturmak için “Google XML Site Haritaları” eklentisinin kurulması yeterli olacaktır. Eklenti kurulumundan sonra aktif olarak çalışmaya başlayacak ve sitemap oluşturulabilecektir.

Site Haritasını Google’a Gönderme

Google sitemap web sitesini her tarandığında kontrol etmez. Site haritasını genelde ilk kez fark ettiklerinde ve yalnızca değiştirildiğinde kontrol edilmektedir.

Bundan dolayı Google sitemap xml haritasıyla ilgili olarak yalnızca yeni olduğunda veya güncellendiğinde bilgilendirin. Eğer herhangi bir değişiklikte bulunmayıp sürekli olarak sitemap dosyanızı Google’a taraması için pinglerseniz bu durum web sitenizde olumsuzluklara sebebiyet verebilir.

Site haritasını Google ping sitemap aracını kullanın. Tarayıcınızda veya komut satırında site haritanızın tam URL’sini belirterek, bu adrese bir GET isteği gönderin. Bunu yaparken site haritanızın erişilebilir olmasına dikkat edin.

https://www.google.com/ping?sitemap=https://salinus.com/sitemap.xml

Bu işlemden sonra aşağıdaki kod satırını site haritası yolunu belirtmek adına robots. txt dosyasına eklemeniz gerekmektedir.

Sitemap: https://example.com/my_sitemap.xml

Robots. txt nedir? Nasıl oluşturulur? Hakkında detaylı bilgi için rehber yazımızı inceleyin.

Published On: Aralık 5th, 2021 / Categories: Rehber /